13 februāris 2015

Muzikālā piektdiena #5 - Klasiskā mūzika

Jau tik ātri paskrējis laiks un klāt ir jau 5 muzikālā piektdiena. Šoreiz gribējās pievērsties nedaudz klasiskajai mūzikai, jo tā ir bijusi kopā ar mani jau kopš pirmās dienas, kad iegāju mūzikas skolā, un nemaz nedomāju, ka klasiskā mūzika mani jelkad pametīs... Man patīk klasiskā mūzika, es to nemaz nenoliedzu.
Mans mīļākais komponists, no visiem tiem, kas vēl ir dzīvi, ir Ludovico Einaudi. Viņa komponētā mūzika ir bieži dzirdama daudzās filmās un man tas patīk.

Ja mēs runājam par komponistiem, kuri vairs nav dzīvi būtu izvēle starp Mocartu un Bēthovenu. Jā, esmu no tiem cilvēkiem, kuriem patīk komponisti kurus zin visa pasaule.
No Mocarta mīļākais skaņdarbs varētu būt Koncerts nr. 21 Andante.

No Bēthovena mīļākais skaņdarbs viennozīmīgi ir Mēnesnīcas sonāte. Jā, es zinu, to zin visi, bet man patīk šī sonāte visā viņas krāšņumā.

Viens no mīļākajiem skaņdarbiem, ko pati spēlēju un tiešām ļoti, ļoti izbaudīju un ļoti, ļoti patika ir
Fēliksa Mendelsona Dziesma bez vārdiem Fa# minorā.

Vēl man ļoti, ļoti patīk Antonio Vivaldi cikls Gadalaiki. Arī visiem zināms skaņdarbu cikls, bet es to patiešām izbaudu. Tajā slēpjas kas īpašs. Mīļākais skaņdarbs no šī cikla ir Ziema. Vienkārša fantastika. Un vēl varētu piebilst, ka šis cikls tiešām parāda to cik ļoti ar mūziku var precīzi raksturot laiku, vietu, noskaņojumu.


Šoreiz tas varētu būt arī viss. Gribētos vēl vienīgi piebilst, ka Youtubē ir diezgan grūti atrast kvalitatīvus klasisko darbu ierakstus. Un ne visi ieraksti atbilst īstajiem skaņdarbiem, lai gan - kā mēs konkrēti varam zināt par kāda skaņdarba patieso skanējumu, jo tas viss ir bijis tik sen. :)

Ceru, ka arī Tev kaut kas no šī visa bij pazīstams un ja nebija, tad tagad būs?! :D

Lai Jauka diena Jums visiem mani mīļie! :) 

2 komentāri:

  1. Fantastiska ziņa...izbaudīju līdz pēdējai minūtei. Lai ziņu izlasītu man vajadzēja precīzi 44 minūtes...
    Man pietrūkst mūzikas skolas koncertu. Man vispār pietrūkst klavieru skaņas mājās...

    AtbildētDzēst
  2. Man viens no mīļākajiem klasiskās mūzikas skaņdarbiem ir mūsu paša Emīla Dārziņa Melanholiskais valsis - https://www.youtube.com/watch?v=JCAakhvNeTE

    AtbildētDzēst